Laan Heiloo helpt bij receptontwikkeling

dinsdag 26 april 2022
Het is inmiddels een begrip in Huizen: de koeriers van ijssalon Chielato’s die ’s zomers door de dorpsstraten fietsen. “Het doet mensen denken aan vroeger; iedereen zwaait of komt een ijsje halen”, vertelt eigenaar Chiel van Maurik. Wat Chielato’s vooral onderscheidt, is de ruime keuze aan ijssoorten in de vitrine. Laan Heiloo helpt regelmatig bij het ontwikkelen van bijzondere ijscreaties.

Natuurlijk en vers
Chiel van Maurik kreeg de liefde voor ijs met de paplepel ingegoten. Als kind verkocht hij al schep- en softijs, later leerde zijn vader hem hoe ambachtelijk ijs gemaakt wordt. Van Maurik nam de cafetaria van zijn vader over, runde 25 jaar een croissanterie en opende in 2015 zijn eigen ijssalon: Chielato’s in Huizen.

Hoewel het schepijs in vroegere ondernemingen nog veelal met kleur- en smaakstoffen werd gemaakt, werkt ijssalon Chielato’s uitsluitend met natuurlijke en verse producten. “Natuurlijk en suikervrij ijs is de trend, maar het is natuurlijk ook gezonder”, vertelt van Maurik. Momenteel heeft Chielato’s wel 26 verschillende soorten roomijs, sorbetijs en suikervrij ijs in de vitrine. “Het kern-assortiment bestaat uit 15 smaken, daaromheen hebben we veel wisselende smaken. In totaal heb ik grondstoffen voor bijna 50 smaken in huis.”


Spekkoekijs
Bij Chielato’s wordt er dan ook volop met ijssmaken geëxperimenteerd. Een bijzonder voorbeeld: samen met Laan Heiloo ontwikkelde de ijssalon spekkoekijs. “Vorig jaar vroeg een Indische klant of ik spekkoekijs kon ontwikkelen voor een bruiloft,” vertelt van Maurik. “Met behulp van Eline de Jong van Laan Heiloo bedachten we hiervoor de receptuur.” Resultaat? De spekkoeksmaak werd enorm populair en keert nu regelmatig terug in de ijsvitrine.

Bij het ontwikkelen van zo’n bijzondere ijssmaak is het vooral belangrijk om veel te proeven. “Mijn vrouw heeft een zeer verfijnde smaak, dus die laat ik het ijs vaak eerst proberen. Als ik er vervolgens niet uitkom met de receptuur, dan bel ik Laan Heiloo. De oplossing is dan al gauw nabij.”


Advies en inspiratie
Welke ijssmaken er bij Chielato’s geproefd kunnen worden, is afhankelijk van het weer. Aan het begin van het seizoen gaat de voorkeur uit naar roomijssmaken als stroopwafel en bokkepootjes, als het hoogzomer is stijgt de verkoop van frisse fruitsorbets.

Om op de hoogte te blijven van trends, houdt van Maurik het assortiment van Laan Heiloo nauwlettend in de gaten. Zo bezoekt hij aan het einde van het seizoen de open dagen en was hij in februari aanwezig bij de Noviteitendagen. Tijdens deze dagen kunnen er volop nieuwe smaken uit het assortiment van Laan Heiloo geproefd worden. “Ook deze keer was er bij de Noviteitendagen volop keuze. Vooral het lavendelijs vond ik bijzonder, zowel qua smaak als kleur.”

Wat van Maurik aan ijstrends verwacht voor komend seizoen? “Naar suikervrij en vegan ijs wordt steeds meer gevraagd. Wat betreft trends volg ik verder het advies van Laan Heiloo. Als zij aangeven dat een smaak populair wordt, speel ik hierop in.”

Van Maurik zorgt daarnaast altijd voor een eigen ‘finishing touch’. Door de smaak nét iets specialer te maken, blijven klanten bij Chielato’s terugkomen. Maar heeft hij toch hulp nodig of is hij iets vergeten bij een bestelling, dan staat Eline van Laan Heiloo altijd voor hem klaar. “Met een telefoontje is het dan opgelost. Het contact gaat helemaal vlekkeloos.”